O nouă bancă vrea să intre în România: cine vrea să se bată pentru banii tăi
Noi instituții bancare își îndreaptă atenția spre România. Iată despre cine e vorba.
O nouă bancă s-ar pregăti să intre în România. Instituțiile bancare din Grecia par din ce în ce mai interesate de piața din România, iar Eurobank e una dintre ele.
Instituția ar urmări România și Serbia pentru extindere, iar mișcarea e permisă de o relaxare legislativă a statului elen. E vorba de Fondul Elen de Stabilitate Financiară, care și-a mai relaxat condițiile.
O nouă bancă vine în România
Ca să înțelegi contextul și regulile mai relaxate din statul elen: Fondul Elen de Stabilitate Financiară a fost înfiinţat în 2010, în timpul programelor de salvare economică a Greciei şi a avut, printre altele, misiunea de a salva băncile sistemice greceşti când acestea au intrat într-o criză de capitalizare.
Pentru ajutorul primit prin acest fond, cele patru bănci sistemice ale Greciei au fost nevoite să vândă cea mai mare parte din expunerea lor pe pieţele internaţionale, în special filialele lor din Balcani şi Europa de Sud- Est, printre care și România.
Acum, ar putea ataca din nou aceste piețe. Printre băncile care ar putea sosi în România se numără Eurobank – care vândut în 2017 Bancpost către Banca Transilvania.
Acum, are un avans în dezvoltarea unui plan de investiții menit să consolideze pe mai departe prezenţa pe piețele din sud-estul Europei, în special în Serbia, Bulgaria și Cipru și, potrivit informațiilor obţinute de Euro2day.gr, conducerea băncii monitorizează îndeaproape evoluțiile de pe piețele din vecinătate (în special din Peninsula Balcanică), cu scopul de a-şi dezvolta în continuare activităţile în orice mod alternativ care ar putea apărea, adică nu numai organic, ci și prin achiziții.
Banca și-a păstrat filiala din Cipru, și-a consolidat prezența în Bulgaria prin intermediul filialei Postbank și este prezentă și în Serbia.
Potrivit acelorași surse, conducerea Eurobank își propune să crească dimensiunile filialei din Serbia, dar pe radarul său a intrat şi piața românească, despre care se preconizează că va evolua într-un ritm ridicat de creștere în următorii 15 ani.
Eurobank a demarat deja o nouă acţiune de securitizare pentru a reduce în continuare coeficientul creditelor neperformante, iar Fondul Elen de Stabilitate Financiară deţine doar 1,4% din acțiunile sale și, conform unor informații, în curând acest procent este de așteptat să fie zero.